Tijdelijk gesloten wegens vakantie van 15/07 t.e.m. 28/07. We helpen u graag weer verder vanaf 29 juli!

Opmaak

Ziet je huisstijldrukwerk er goed uit?

Ziet je huisstijldrukwerk er goed uit? Dan komt dat het imago van je bedrijf ten goede. De opmaak zelf van je huisstijl, brochures, gelegenheidsdrukwerk… laat Gazelle liever over aan creatieve professionals. We helpen je wel graag verder met de technische kant van je drukklare bestand.

Wij kijken alle bestanden die je bij ons aanlevert nog eens grondig na op technische fouten voor we ze drukken.

Hoe moet je bestanden aanleveren?

Om goed drukwerk te garanderen, hebben we een correct bestand nodig dat aan bepaalde voorwaarden voldoet. Wij werken met een pdf-workflow, wat betekent dat alle bestanden als pdf worden verwerkt. We controleren elk bestand dat wordt aangeleverd. Voldoet jouw bestand niet aan de aanleverspecificaties, dan neemt een van onze medewerkers contact met je op.

Hoe maak je een pdf?

  • Exporteer je bestand als Adobe pdf (print)’ vanuit je opmaakprogramma.
  • Gebruik de preset PDF/X-1a:2001. Dit internationaal erkend formaat houdt rekening met de meeste voorwaarden waaraan een drukbestand moet voldoen.

Let op deze zaken VOOR je begint met het opmaken van je bestand:

  • Programma: Gebruik geen Photoshop (raster) of Office-programma’s (RGB). Gebruik wel InDesign of Illustrator.
  • Formaat: Zorg ervoor dat je bestand bij aanvang al in het juiste formaat staat.
  • Afloop: Zorg dat je tekst drie tot vijf millimeter van de rand staat. Als je beelden tot aan de rand van het papier komen, voorzie je best drie millimeter afloop. De afloop is de marge die wij nodig hebben om je drukwerk te snijden. Zet dus zeker geen tekst in deze ruimte.
  • Resolutie: Optimale beeldresolutie is 300 ppi voor op leesafstand.
  • Resolutie Afbeeldingen: Zorg dat JPG-bestanden 300 dpi zijn. De resolutie van je bestand moet minstens 300 dpi zijn om een goed drukresultaat te verkrijgen. Is je bestand kleiner? Neem dan contact op. Opgepast, de meeste illustraties die je downloadt van het internet hebben een resolutie van 72 dpi en zijn daarom onbruikbaar voor drukwerk.
  • Lettertypes: Fonten/Lettertypes moeten ingesloten zijn in het bestand. Of zet alle tekst om naar lettercontouren.
  • Kleuren: Lever je afbeeldingen aan in CMYK. Als je bestanden aanlevert in RGB of met Pantone-kleuren worden ze door ons omgezet naar CMYK. Hierdoor kunnen kleurafwijkingen ontstaan. Je kleuren kunnen er bijvoorbeeld minder fel uitzien. Controleer daarom altijd je illustraties in Photoshop en zet ze om naar CMYK.

Een woordje uitleg over de kleurcodes:

CMYK - cyaan, magenta, yellow, key (zwart)

De afkorting CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). We gebruiken CMYK voor al ons full color drukwerk. Let op: De maximale kleurdekking is 300%. Hogere percentages kunnen vlekken veroorzaken op je drukwerk. Teksten die in het zwart gedrukt worden moeten ook in 100% zwart opgemaakt worden, en in overdruk staan.

RGB – red, green, blue

Het RGB-systeem is bedoeld voor beeldschermen en is niet geschikt voor drukwerk. Indien wij RGB-bestanden aankrijgen zullen we die omzetten naar CMYK, maar hierbij kan er kleurverlies optreden.

PMS (Pantone Matching System)

Ideaal wanneer je gebruik maakt van specifieke kleuren voor jouw huisstijldrukwerk of voor kleuren die buiten het RGB- en CMYK-spectrum vallen (metaal-, fluo-, pastelkleuren). Let op: voor elke extra PMS-kleur worden extra kosten aangerekend. Houd ook rekening met de papiersoort (coated of uncoated).

Andere aandachtspunten:

Transparantie

Opmaken die gebruik maken van lagen en transparantie worden bij het exporteren naar PDF/X-1A:2001 automatisch samengevoegd. Let op: Vermijd het combineren van PMS-kleuren met transparantie, dit kan problemen veroorzaken.

Overdruk/uitsparing

Zwarte tekst op kleurvlakken moet in overdruk staan. Met uitzondering wanneer de zwarte tekst op een PMS- of folievlak staat, dan moet het uitgespaard worden.

Blinddruk/folie/kapvormen

Deze moeten in een aparte spotkleur worden opgemaakt en boven de opmaak in overdruk staan.

Vraag hier je offerte aan

Voor al ons drukwerk kan je bestanden aanleveren in zowel PC als Mac-formaat.

Offerte aanvragen

Contacteer ons vrijblijvend voor meer info of een offerteaanvraag. Wij helpen je graag verder.