Hoe maak je een pdf?
- Exporteer je bestand als Adobe pdf (print)’ vanuit je opmaakprogramma.
- Gebruik de preset PDF/X-1a:2001. Dit internationaal erkend formaat houdt rekening met de meeste voorwaarden waaraan een drukbestand moet voldoen.
Let op deze zaken VOOR je begint met het opmaken van je bestand:
- Programma: Gebruik geen Photoshop (raster) of Office-programma’s (RGB). Gebruik wel InDesign of Illustrator.
- Formaat: Zorg ervoor dat je bestand bij aanvang al in het juiste formaat staat.
- Afloop: Zorg dat je tekst drie tot vijf millimeter van de rand staat. Als je beelden tot aan de rand van het papier komen, voorzie je best drie millimeter afloop. De afloop is de marge die wij nodig hebben om je drukwerk te snijden. Zet dus zeker geen tekst in deze ruimte.
- Resolutie: Optimale beeldresolutie is 300 ppi voor op leesafstand.
- Resolutie Afbeeldingen: Zorg dat JPG-bestanden 300 dpi zijn. De resolutie van je bestand moet minstens 300 dpi zijn om een goed drukresultaat te verkrijgen. Is je bestand kleiner? Neem dan contact op. Opgepast, de meeste illustraties die je downloadt van het internet hebben een resolutie van 72 dpi en zijn daarom onbruikbaar voor drukwerk.
- Lettertypes: Fonten/Lettertypes moeten ingesloten zijn in het bestand. Of zet alle tekst om naar lettercontouren.
- Kleuren: Lever je afbeeldingen aan in CMYK. Als je bestanden aanlevert in RGB of met Pantone-kleuren worden ze door ons omgezet naar CMYK. Hierdoor kunnen kleurafwijkingen ontstaan. Je kleuren kunnen er bijvoorbeeld minder fel uitzien. Controleer daarom altijd je illustraties in Photoshop en zet ze om naar CMYK.