Geschiedenis

Wij drukken onze stempel op jouw drukwerk

Toen John Verbiest in 2001 samen met zijn vennoot Gazelle overnam, bestond de drukkerij al zestien jaar. Na tien jaar besloot John alleen verder te gaan. Nu, nog eens tien jaar later staat Gazelle nog steeds voor dezelfde principes: snel geleverd en kwalitatief drukwerk tegen een scherpe en competitieve prijs. In totaal heeft het Gazelle-team meer dan 35 jaar aan kennis en ervaring in alle soorten drukwerk.

1975

Opening drukkerij

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph, for quick jigs vex! Fox nymphs grab quick-jived waltz. Brick quiz whangs jumpy veldt fox. Bright vixens jump; dozy fowl quack.

1976

Overschakeling offsetdruk

De teksten zetten met loden en houten letters blijkt een tijdrovende bezigheid te zijn; al snel schakelen we over naar offsetdruk. De garagepoort van de drukkerij wordt vervangen door een glazen uitstalraam met daarin een draaiende offsetmachine. Gaandeweg krijgen tijdschriften een belangrijker positie in het werkvolume. Kwaliteit zit in die periode vooral in de snelle dienstverlening en souplesse.

1990

Verhuis naar Berchem

Met de groei van de drukkerij wordt het noodzakelijk om uit te kijken naar een echt bedrijfspand. We verhuizen naar de Patriottenstraat in Berchem. Oude machines worden vervangen door en aangevuld met nieuwe, de eerste generatie medewerkers krijgt er nieuwe collega’s bij en de afdeling reprografie speelt in op nieuwe evoluties zoals zetwerk en computerlay-out.

1999

Renovatie en herorganisatie gebouw

De afdeling drukvoorbereiding en lay-out (prepress) verhuist naar de verbouwde achterbouw. Het atelier beneden krijgt meer ruimte doordat de afwerking verhuist naar huisnummer 27 door middel van enkele praktische doorgangen. Ook de voorbouw krijgt een grondige opknapbeurt en biedt nu onderdak aan nog meer bevriende organisaties. Vanuit ons engagement wordt opnieuw gekozen voor goedkope verhuur van lokalen en vergaderruimte.

2000

25 jaar bestaan

In oktober barst een driedaags feest los om 25 jaar De Wrikker te vieren. De ingrediënten? Een recep-tie, een fuif, een tentoonstelling, een koffiematinee en vooral: veel enthousiaste reacties!

2002

Overgang naar volledig digitaal

De afdeling prepress gaat volledig digitaal. Gedaan met films knippen en plakken, gedaan met duistere manoeuvres in donkere kamers, pdf’s krijgen een prominente plaats in de aanloop naar het drukproces. Alle chemische producten worden verwijderd uit de drukkerij en we kiezen voor een milieuvriendelijke CTP-techniek (Computer To Plate) met bijhorende workflowsoftware. Omdat we bewust kiezen voor hernieuwbare energie en die sector willen steunen, investeren we in de plaatsing van zonnepanelen op het zuidgerichte dak van de prepressafdeling. Een doorlichting van onze organisatie en structuur laat ons makkelijker de transitie van vzw naar cvba maken. We gaan voor een integrale kijk op onze organisatie: visietekst, missie, waardenkader, evaluatiesystemen en communicatie.

2005

Heidelberg Printmaster EcoColor

De Wrikker installeert als eerste Belgische drukkerij de Heidelberg Printmaster EcoColor, een vierkleurenpers die het zonder alcohol kan stellen én geen koeling nodig heeft. Dankzij een serieuze upgrade van onze prepress-software verloopt de overgang van opgemaakte naar gedrukte documenten nog vlotter en foutlozer, en wordt de inktsturing op de nieuwe pers automatisch afgesteld: snellere inktafregeling, minder papierverbruik, geen nood aan gekoeld water, meer kwaliteit.

2008

CTP-techniek ‘Azure’

Modernisering prepress is opnieuw aan de orde, nu met de CTP-techniek die ‘Azura’ heet: chemieloze productie zonder permanente waterconsumptie. Ons waterverbruik halveert. Er wordt alweer een hoop tijd gewonnen door de upgrades van workflowsoftware … Levenslang leren!

2012

Nieuwe server

Een nieuwe moderne server integreert andere servers en computers. Dat levert een behoorlijke stroombesparing op. Oude servers vinden een nieuw leven in bevriende organisaties. Langzaamaan maken we meer en meer gebruik van het prijs- en planningsprogramma "Multipress" dat een betere en snellere link naar de boekhouding toelaat. Op termijn zal de boekhouding immers buitenhuis gebeuren... Onze boekhoudster Hedwige gaat in 2013 op pensioen en ook coördinator Joost is welverdiend aan zijn langste vakantie ooit toe.

2015

Installatie digitale drukpers

De Wrikker bestaat 40 jaar en we installeren een “digitale drukpers”. Ideaal voor alle kleine oplages en drukwerken die snel klaar moeten zijn. De MGI levert kwaliteitsdrukwerk zonder de huidige startkost voor offset en daardoor ook goedkoper drukwerk… aangezien het drukwerk meteen droog is kan er ook verwerkt worden vlak na productie. Belangrijk voor het milieu is het volledig wegvallen van een materiaalkost zoals offsetplaten.

2017

Twee oude stansmachines

Een kans die we als drukkerij niet kunnen laten liggen: twee oude stansmachines staan achteraan een beetje te pronken. We gebruiken ze om vormen uit te drukken/ kappen in papier: letterpress of stanzen.

2018

Vernieuwing digitale printer

We vervangen onze digitale printer door een betere. Dit soort machines gaan niet zo lang mee en de evolutie gaat snel …

2019

Nieuwe drukpers

Nieuwe drukpers … De oudere alcoholvrije (grote) vierkleurenpers wordt vervangen door een nieuwe. Ze kan onder andere twee kleuren per kant drukken en bezit een uitgekiend controlesysteem. Snelheid is hier ook opnieuw een niet te onderschatten factor.